Het Woningwaarderingsstelsel (WWS) is van origine een systeem dat gebruikt wordt om de huurprijs van sociale huurwoningen te bepalen. Via het stelsel worden punten toegekend aan verschillende kenmerken van de woning. Hoe meer punten een woning krijgt, hoe hoger de huurprijs.
Voorheen was deze huurprijs alleen bindend voor woningen in de sociale huursector. Per 1 juli 2024 is echter ook het zogenaamde middensegment gebonden aan deze via het puntenstelsel bepaalde maximale huren. Voor het hogere segment huurwoningen blijft de hoogte van de verhuurprijs vrij te bepalen!
Wilt u uw woning verhuren? Dan maakt het veel uit of uw woning in de midden- of vrije sector valt. De grens tussen midden- en vrije sector huur ligt op 187 punten. Ligt het puntenaantal van uw woning rond deze grens? Dan is het van groot belang om een puntentelling te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Zo heeft u een gedegen onderbouwing voor de door u gevraagde huurprijs.
Valt uw woning volgens de puntentelling in de vrije sector? Dan mag u zelf bepalen welke huurprijs u vraagt voor uw woning. Valt de woning volgens de berekening in de middensector? Dan is de huurprijs gereguleerd en aan een maximum gebonden.
Vanaf 2025 is het verplicht een puntentelling als bijlage op te nemen bij het verhuurcontact van uw woning. Met een officiële puntentelling weet u dat u aan alle eisen voldoet.
Met een puntentelling uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf voorkomt u onenigheid over de eventuele juistheid van de berekening. Voor huurders is in één klap duidelijke wat het officiële puntenaantal van de woning is.
Zoals gezegd kan Reykswacht Projectrealisatie een officiële puntentelling voor u uitvoeren. Komt u niet aan het gewenst aantal punten om in de vrije sector te verhuren? Dan kunnen wij u ook adviseren over eventuele aanpassingen in de woning die zorgen voor extra punten. Zo komt u wellicht toch nog in aanmerking voor verhuur voor een aantrekkelijke prijs. Een belangrijk aspect is daarbij het energielabel.
Naast het toevoegen van de midden sector aan het gereguleerde deel van de verhuurmarkt is ook het woningwaarderingsstelsel zelf op de schop gegaan. Per 1 juli 2024 geldt een nieuw systeem om de punten van een woning te berekenen. De belangrijkste verschillen hebben betrekking om de waardering van buitenruimte en het belang van een goed energielabel. Hieronder zijn de belangrijkste onderdelen waar uw woning punten voor ontvangt op een rijtje gezet. Ook geven we aan waar er dingen veranderd zijn. Heeft u een puntentelling van voor 1 juli 2024? Dan kan het raadzaam zijn een nieuwe puntentelling uit te laten voeren.
Meer weten over de wijzigingen in het woningwaarderingsstelsel en de exacte berekening van punten?
Het energielabel is belangrijker gemaakt in de nieuwe puntentelling, omdat dit energiebesparende maatregelen stimuleert. Dit zorgt voor meer duurzame woningen en sluit zo aan bij de duurzaamheidsdoelen van de overheid.
Een goed energielabel kan flink wat extra punten opleveren in de puntentelling. Voor het hoogste energielabel A++++ ontvangt een woning maar liefst 62 punten. Voor het laagste energielabel G krijgt een woning juist 15 punten aftrek. Een verschil van maar liefst 77 punten.
Bij een grens van 187 punten, is het duidelijk dat het energielabel een belangrijke factor is. Te meer omdat u op het energielabel invloed kunt uitoefenen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld woningoppervlakte of buitenruimte. Aanpassingen waarmee het energielabel verbeterd kan worden zijn bijvoorbeeld dubbel glas, isolatie van spouwmuur, – vloer of -dak, vloerverwarming, plaatsen van zonnepanelen of energiezuinige verwarming.
prijs excl. btw
prijs excl. btw
# verbouwen
# bouwen
# renovatie
# funderingsherstel