Omgevingsvergunning

Wilt u een omgevingsvergunning aanvragen? Als Reyswacht Projectrealisatie uw verbouwing begeleid, dan nemen wij uiteraard ook het aanvragen van benodigde vergunningen op ons. Maar ook als dit niet het geval is, kunnen wij u helpen met het aanvragen van een omgevings- en/of objectvergunning.

Omgevingsvergunning? Wij regelen het!



Wanneer heeft u een omgevingsvergunning nodig?


Gaat u verbouwen? Misschien wilt u een dakkapel plaatsen of een uitbouw realiseren? Of moet de fundering aangepakt worden en maakt u van de gelegenheid gebruik om vloerverwarming te installeren?

Wanneer moet nou wel of niet een omgevingsvergunning aangevraagd worden?

In het algemeen zou u kunnen zeggen dat deze nodig is als u constructieve wijzigingen aanbrengt in uw woning of pand, als u bijvoorbeeld:

  • een (stuk) draagmuur verwijdert
  • een dakterras of dakopbouw plaatst
  • een uitbouw, aanbouw, schuur of garage bouwt
  • een bijgebouw plaatst
  • een nieuwe woning bouwt
  • een gat in uw dak of vloer maakt

In sommige gevallen is een omgevingsvergunning niet nodig, maar ook dan zal u bij bovenstaande werkzaamheden moeten kunnen aantonen dat u voldoet aan alle wet- en regelgeving omtrent veiligheid en milieu die betrekking heeft op bouwwerkzaamheden. Dat betekent dat u ook in dat geval veel documenten (die ook nodig zijn bij het aanvragen van een vergunning) moet kunnen overleggen.





Welke documenten heeft u nodig voor uw verbouwing?
Laat u goed informeren!


Contact


Direct persoonlijk advies over het aanvragen van een omgevingsvergunning?



Omgevingsvergunning


Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning zijn verschillende documenten nodig. De exacte vereisten hangen af van het type project en de bijbehorende eisen van de gemeente, maar over het algemeen moet u rekening houden met de volgende documenten:

  1. Aanvraagformulier
  • Dit is het basisformulier dat u via het Omgevingsloket online (OLO) invult. Hierin beschrijft u het project en de benodigde vergunningen.
  1. Bouwtekeningen

Deze documenten zijn bedoeld om zowel de status quo als de nieuwe situatie in kaart te brengen.

  • Plattegronden: Gedetailleerde plattegronden van de huidige en de toekomstige situatie.
  • Doorsnedes en Gevelaanzichten: Tekeningen die de hoogte, breedte en diepte van het bouwwerk laten zien.
  • Detailtekeningen: Voor specifieke onderdelen zoals funderingen, daken, en aansluitingen.
  • Technische Uitvoeringstekeningen: Deze omvatten de materialenstaat en toebehoren voor de uitvoering.
  1. Situatietekening
  • Deze tekening of kaart is bedoeld voor zowel de gemeente als andere belanghebbenden en laat de locatie van het project (in uitvoering) zien, ook ten opzichte van omliggende gebouwen en grenzen. Daarbij is het doel om in kaart te brengen of de ruimtelijke ordening niet verstoord wordt. Denk bijvoorbeeld aan containers die op een parkeerplek komen.
  1. Bestemmingsplancheck
  • Informatie of uw project binnen het geldende bestemmingsplan valt. Dit kan als apart document nodig zijn, of als onderdeel van uw aanvraag worden bekeken.
  1. Constructierapport
  • Dit document bevat constructieberekeningen die de stabiliteit en veiligheid van het bouwwerk (waarop de vergunning betrekking heeft) aantonen, zoals funderingsberekeningen en draagkrachtberekeningen. Het kan daarbij gaan om een combinatie van de volgende zaken:
    • constructie van het dak (beton, staal, hout)
    • constructie van wanden
    • liggers en kolommen (staal of beton)
    • lateien en geveldragers
    • fundering en kelderconstructie
    • palenplan
    • bepalen van het draagvermogen van de grond (sondering)
  1. Bouwbesluitberekeningen
  • Aanvullend op constructieberekeningen worden ook vaak bouwbesluitberekeningen gevraagd. Deze berekeningen moeten aantonen dat een bouwwerk aan bepaalde eisen uit het Bouwbesluit voldoet. Het gaat in veel gevallen om eisen die betrekking hebben op:
    • verblijfsgebied en verblijfsruimten (GBO-VG-55%) (NEN2580)
    • voldoende daglichttoetredig (NEN2057)
    • ventilatiecapaciteit (NEN1087)
    • spuivoorziening en de bijbehorende capaciteit van de spuiventilatie (NEN1087)
  1. Bodemonderzoek
  • Als een project ervoor zorgt dat de bestemming van een perceel of gebouw wijzigt naar een bestemming met strengere milieueisen, dan is bodemonderzoek een vereiste. Ook voor projecten met een mogelijk aanzienlijke impact op het milieu is dit het geval.
  1. Toestemming van Eigenaren en Belanghebbenden.
  • Als u geen eigenaar bent van het perceel of gebouw, heeft u schriftelijke toestemming nodig van de eigenaar of VVE.

Deze documenten helpen de gemeente om een goed beeld te krijgen van uw project en om te beoordelen of het voldoet aan alle eisen en regelgeving. Afhankelijk van het specifieke project kan de gemeente ook om aanvullende documenten vragen. Worden er in verband met de verbouwing bijvoorbeeld een afvalcontainer, steiger en/of toilet geplaatst? Dan is eventueel ook een objectvergunning noodzakelijk.








Vergunningsvrij bouwen?

Een dakkapel, uitbouw of aanbouw vergunningsvrij bouwen?

Helaas heeft u in bijna alle gevallen een omgevingsvergunning nodig als u gaat verbouwen. Heel soms is dit niet het geval. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staat beschreven voor welke situaties een vergunning nodig is. Ook als een vergunning niet nodig is, moet u wel voldoen aan de regels uit het Bbl. Het gaat dan bijvoorbeeld om regels met betrekking tot de constructieve veiligheid, brandveiligheid en duurzaamheid.

Twijfelt u of uw verbouwing of renovatie vergunningsvrij kunt uitvoeren? U kunt dan gebruik maken van de Vergunningcheck op het Omgevingsloket van de Rijksoverheid. Wilt u liever een persoonlijk advies?


Neem contact op




Omgevingsvergunning aanvragen – Het Proces


Stap 1: Controleer Vergunningsplicht & Vereisten

Controleer via het Omgevingsloket of u een omgevingsvergunning nodig hebt. Reykswacht Projectrealisatie kan u hier ook over adviseren.

Stap 2: Verzamelen van Benodigde Documenten

Verzamel alle technische tekeningen, plattegronden, bouwplannen, constructieberekeningen en andere relevante rapporten.

Stap 3: Indienen Aanvraag & Betalen Leges

De aanvraag dient u online in via het Omgevingsloket. Dit is ook het moment dat er leges betaald moeten worden voor uw aanvraag.

Stap 4: Beoordeling door de Gemeente

De gemeente controleert en beoordeelt uw aanvraag. Meestal heeft de gemeente 8 weken om een besluit te nemen.

Stap 5: Ontvangst van de Beslissing & Eventueel Bezwaar

U ontvangt een besluit waarin de vergunning wordt verleend of geweigerd. Bezwaar maken kan eventueel binnen 6 weken.

Stap 6: Uitvoering Werkzaamheden & Toezicht

Na het verlenen van de vergunning kunt u beginnen met de bouwwerkzaamheden. De gemeente kan inspecties uitvoeren ter controle.


Wilt u hulp bij het aanvragen van een omgevingsvergunning?



Hoe lang duurt het aanvragen van een omgevingsvergunning?


Het aanvragen van een omgevingsvergunning kan variëren in duur, afhankelijk van het type aanvraag en de complexiteit van het project. Uiteraard is het van belang dat de stukken die aangeleverd worden bij de vergunningsaanvraag compleet zijn en de juiste informatie bevatten. Is dit niet het geval, dan kan dit tot aanzienlijke vertragingen leiden. Reykswacht Projectonwikkeling heeft goede contacten bij de Gemeente Amsterdam, wat een positieve invloed heeft op het snel verlenen van de vergunning.

Standaard Procedure

Voor een reguliere omgevingsvergunning geldt in de gemeente Amsterdam een wettelijke behandeltermijn van 8 weken. Soms moet er overleg plaats vinden met een andere organisatie. In dat geval duurt het maximaal 12 weken. Binnen deze periode beoordeelt de gemeente de aanvraag en neemt een besluit. Indien nodig kan de gemeente de genoemde termijnen met maximaal 6 weken verlengen.

Dit zijn de officiële termijnen voor het verlenen van de vergunning. In de praktijk zien wij dat het vaak tussen de 12 en 16 weken duurt tot een omgevingsvergunning verleend wordt.

Complexe Projecten

Voor complexe projecten waarvoor een uitgebreide omgevingsvergunning vereist is, kan de procedure langer duren. De wettelijke behandeltermijn is in dit geval 26 weken. Ook hier kan deze termijn eenmalig met 6 weken verlengd worden.





Wilt u zeker weten dat de aanvraag voor uw omgevingsvergunning compleet is en alle benodigde informatie bevat?


Contact


Wat zijn de kosten van een omgevingsvergunning?

De kosten die komen kijken bij een omgevingsvergunning hangen van veel dingen af. Zoals welke documenten bij de aanvraag ingediend moeten worden en wat de omvang is van de verbouwing. Vraagt Reykswacht Projectontwikkeling de omgevingsvergunning voor u aan, dan brengen wij eerst in kaart welke zaken er nodig zijn voor de aanvraag. Wij kunnen u op basis daarvan een kostenraming geven voor de vergunningsaanvraag.

Klanten over Reykswacht



“Mijn appartement is volledig gerenoveerd door Reykswacht. (…) Ze nemen vooraf uitgebreid de tijd om diverse projecten te laten zien en wensen en verwachtingen door te nemen. Zij communiceren goed gedurende het proces, zijn uitstekend bereikbaar en het eindresultaat is boven verwachting mooi geworden.”


Michelle




“Zeer betrouwbare aannemer. Wij hebben ons hele huis laten renoveren en genieten iedere dag van het geweldige resultaat.
Ze komen afspraken na, werken hard, communiceren snel en hebben ook veel goede en betrouwbare connecties.
Ik zou het absoluut aanbevelen!“


M.G.




“Hebben verstand van zaken en zijn in staat snel te handelen. Werken de zaken goed af en zijn betrouwbaar en communicatief professioneel en correct.”


Nina Adel




“Precies zoals het hoort, afspraak is afspraak, planning is planning. Fijne club om mee samen te werken en doelen te bereiken.”


Hans Fokkens



AMSTERDAM

Reykswacht Projectrealisatie

Voor advies of een afspraak kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

020 24 80 222

contact@reykswacht.nl

Baarsjesweg 288, 1058 AG Amsterdam

KOM IN CONTACT

Volg ons op social media



MEER INFO

MEER INFO


# verbouwen
# bouwen
# renovatie
# funderingsherstel